Geen producten (0)
Geen producten (0)
 

Lacq Harpuis

€ 149,95 (inclusief btw 21%)
Op voorraad - Levertijd Voor 15:00 besteld = Verzonden
Specificaties
Productcode 2345-2842
Omschrijving

Harpuis is een door de eeuwen heen beproefd middel om hout werkelijk lang goed te houden. Onze harpuis wordt vervaardigd volgens een oud procédé van zuiver natuurlijke grondstoffen, zoals het destijds gemaakt werd in de havens rond de Zuiderzee. Harpuis bevat absoluut géén vluchtige bestanddelen zoals terpentijn of ander oplosmiddel.

Lacq Harpuis wordt toegepast op alle houten delen van een schip boven de waterlijn; tegen inwateren van het hout en dus tegen verkleuring en houtrot. Speciaal de rondhouten, zwaarden, enzovoort worden met harpuis uitstekend beschermd. Lacq Harpuis geeft een werkelijk goede afdichting op plaatsen waar barsten of windscheuren in het hout aanwezig zijn of daar waar beslag is aangebracht; tevens op plaatsen waar geschroefd of gespijkerd is. Dit komt door zijn elastische werking in tegenstelling tot andere lakken.

Leverbaar in 5L verpakking.

Gebruiksdoel
Alle houten delen van een schip boven de waterlijn; tegen inwateren van het hout en dus tegen verkleuring en rot. Speciaal de rondhouten, zwaarden, enzovoort worden door harpuis uitstekend beschermd. Harpuis geeft een werkelijk goede afdichting op plaatsen waar barsten of windscheuren in het hout zijn of daar waar beslag is aangebracht; tevens op plaatsen waar geschroefd op gespijkerd is. Dit komt door zijn elastische werking in tegenstelling tot andere lakken. In de praktijk gaat op dit soort plaatsen de lak of een houtbeschermingsmiddel vaak barsten zodat inwateren mogelijk wordt en het hout gaat rotten. Alvorens het hout (onder andere grenen, lariks, oragon) te gaan behandelen met harpuis dient deze houtsoort eerst ontvet te worden. Grenen en lariks kan met ontvetten met verdunde ammonia en de oragon met wasbenzine. Door niet te ontvetten kan een slechte hechting en/of blaasvorming ontstaan. Het spreekt voor zich dat het hout daarna weer goed gedroogd moet zijn alvorens met harpuis te gaan behandelen.

Eigenschappen
Harpuis blijft lange tijd vettig en plastisch en heeft een uitstekend vochtwerend vermogen.

Toepassing
Buiten

Verbruik
Circa 6 m² per liter.

Rendement is altijd afhankelijk van de structuur, zuiging van het hout, de laagdikte, het gebruikte gereedschap en de omstandigheden van het aanbrengen.

Kleur
Bruin

Verdunning
Terpentine

Gebruiksaanwijzing
Verwerking: Harpuis blijft lange tijd vettig en plastisch, daardoor bij voorkeur niet gebruiken op plaatsen waar men zit. Harpuis dient voor het gebruik iets opgewarmd te worden, het makkelijkst kan men het blik “au bain Marie” al roerend verwarmen tot goed handwarm (= circa 40 graden celcius). Harpuis droogt langzaam, vooral bij koud weer, daarom bij voorkeur aanbrengen in de zomer. Vooral bij volle zon trekt harpuis zeer goed in het hout. Het hout dient goed droog te zijn en mag niet voorbehandeld zijn met een afsluitende laag. Mocht het hout behandeld zijn met een houtverduurzamingsmiddel dan is dit niet bezwaarlijk en dus mogelijk. Eventuele laklagen dienen geheel tot op het hout verwijderd te worden alvorens men harpuis gaat toepassen.

Aantal lagen:
Bij een eerste behandeling is het aan te bevelen om twee lagen aan te brengen op het houtwerk; speciaal daar waar de harpuis erg in het hout trekt. Harpuis nooit verdunnen maar wel voorverwarmd aanbrengen, daardoor is het goed dun en kan het prima intrekken. De tweede laag
dan pas aanbrengen wanneer de eerste laag goed gedroogd is; zelfs bij warm weer moet daar ongeveer 5 dagen voor gerekend worden.

Bijwerken en Onderhoud:
Harpuis kan gedurende vele jaren laag over laag worden aangebracht zonder kans op barsten of bladderen. Te dikke of vuil geworden lagen worden zo nodig weg geschraapt met een stukje glas of iets dergelijks. Daarna weer een nieuwe laag aanbrengen. Door vooral de barsten en windscheuren van de rondhouten goed met harpuis te laten "vollopen" voorkomt men op perfecte wijze de zo gevreesde rot van binnenuit. Bij regen of nat worden door buiswater kan harpuis er wittig gaan uitzien. Dit is voor harpuis normaal; na opdrogen herkrijgt de harpuis laag weer zijn oorspronkelijke uiterlijk. Ook na jaren blijft harpuis elastisch en behoudt het zijn waterafstotende functie.

Let op! Zet altijd eerst een proefstukje op om te zien of u de gewenste afwerking krijgt. Dit kan namelijk per houtsoort verschillen.

Opslag
Harpuis moet worden opgeslagen tussen de 5°C en 35°C. Shelf-life, indien opgeslagen in de originele, gesloten verpakking onder de genoemde omstandigheden van 3 jaar.

Ook interessant

€ 19,95
€ 23,95